Total Pageviews

Saturday, 25 February 2017

Novel- RUN (Bab 12) -The Final Chapter-

Nota kepala: Assalamualaikum, guys! Thank you untuk korang yang rajin komen dalam bab 11 sebelum ni. Guys, kalau komen pakai anonymous tu, bolehlah letak nama korang selepas korang komen tu. Nama samaran pun tak apa. Haha. Bolehlah juga saya kenal siapa anonymous yang beri komen tu. Kalau tak saya rasa macam serba salah nak mention anon bila balas komen korang. Berapa ramai anon pun dah tak terkira dah. Haha. Thank you ya, sebab sudi komen. Ni, bab 12 untuk korang. Macam yang saya kata, bab 12 lebih panjang, :).


            “BAJU sekolah adik tu tak beli lagi, along. Lupa pula wan nak cakap dekat atuk.” Aku mengalihkan pandanganku ke arah wan yang sedang memandang Faeq. Ada kebimbangan yang terpampang pada wajah wan.

            Kena pakai baju sekolah ke kalau sekolah dekat Malaysia ni? Aduhhh, pengsan aku kalau macam ni. Takkanlah kena pakai uniform? So lame!

            “Tak apalah, esok along ambil cuti, bawa dia ke bandar,” kata Faeq.

            “Tak payah, along. Susahlah nak ambil cuti semua. Macam nilah, ateh dengan Atan cuti esok sebab pak su ada hal. Jadi ateh boleh bawa adik esok, wan. Bukannya ateh tak ada lesen,” kata Edy kepada wan. Aku tak adalah pula terasa hendak masuk campur.

            “Nak naik apa? Takkan naik motor?” soal Faeq.

            “Atan ada kereta. Naik kereta dialah,” jawab Edy. Masa ni, aku rasa aku mesti masuk campur. Kereta Atan? Kalau naik kereta Atan, tak mustahil yang dia pun akan ikut sekali. Inilah yang aku tak berkenan ni.

            “Tak nak, okey? Tak nak. Takkan nak naik kereta Atan pula? Dia tu siapa sampai nak minta tolong dia pulak?” Aku membantah.

            “Adik, Atan tu tiga pupu kamu jugak.” Wan bersuara dengan nada teguran. Aku mengerling wajah wan dengan pandangan tidak puas hati.

            “Tak kisahlah tiga pupu ke apa ke, dia tetap tak ada kena mengena dengan Nisa. Kalau kita kena pergi dengan dia, baik tak payahlah,” tuturku sebelum aku bangun daripada dudukku dan melangkah ke tingkat atas menuju ke bilikku. Hilang mood aku untuk menonton televisyen.

            “Tak payah dilayan sangat kepala dia tu, along. Esok Edy bawa dia. Esok ateh bawa dia, wan. Wan tak payah risau.” Dari sini aku dapat mendengar kata-kata Edy. Aku rasa Edy ni dah berjaya dirasuk Atan lah. Yalah, asyik berkepit saja dua orang tu. Mestilah Atan ambil peluang itu untuk menghasut Edy supaya menyakitkan hati aku.

            Pada ketika ini, aku tak boleh nak bayangkan langsung apa yang akan terjadi esok kalau Atan pun ada bersama-sama aku dan Edy. Maka, aku mengambil keputusan untuk mengajak Bunga menyertaiku pada hari esok. Sekurang-kurangnya, tak adalah aku terasa lemas sangat kalau-kalau aku dibuli Atan dan Edy esok.


            SEPERTI yang telah aku sangka, buka sahaja tingkap bilik pada pukul tujuh pagi itu, Toyota Camry berwarna silver yang aku percaya milik Atan sudah tersadai di depan rumah.Selalunya dia datang sini naik motor Honda dia, kalau dia ada kerja dengan pak su. Hari ni datang naik kereta, maknanya dia dah tahulah apa agenda hari ini.

            Aku mendaratkan kepala di birai tingkap sambil mata memandang rumah Bunga di hadapan. Kalau tak silap aku, bilik yang bertentangan dengan bilik aku ni dihuni Hilman. Hilman dah bangun ke belum, ya?

            Tak lama selepas aku teringatkan Hilman, tingkap biliknya itu kelihatan dibuka dari dalam. Kelihatan wajah ibu Bunga terpampang di situ. Dia menghulur senyum kepada aku dan aku membalas jua senyum itu. Tak lama selepas itu, aku nampak Hilman. Dia sedang berdiri di atas katilnya tanpa baju menutupi tubuhnya. Hilman sangat adorable. Setakat ini, Hilmanlah kawan aku yang paling awesome. Dan, sudah tentulah peminat aku yang paling setia. Kalau dia nampak aku bawa gitar, mesti dia akan ikut aku hanya semata-mata sebab nak dengar aku main lagu. Dan setakat ni, lagu yang dia paling suka ialah lagu BINGO. Aku layan sajalah, mainkan lagu budak-budak untuk dia. Aku suka tengok dia gembira dan ikut menyanyi bersama-sama petikan gitar aku. Kadang-kadang tu sampai lima kali dia suruh aku ulang main lagu yang sama. Kalau aku dapat lihat Hilman gelak, sejujurnya aku pun ikut tertawa sekali.

            “Kakak!” Aku mengangkat kepalaku apabila terdengar suara Hilman.Dia sedang melambai-lambaikan tangannya kepada aku. Aku tersenyum.

            Good morning, Hilman!” laungku dan aku turut membalas lambaiannya.

            “Hilman nak mandi ni,” kata Hilman.

            “Pergilah.”

            “Nanti kakak datang rumah Hilman?” soal Hilman. Aku tersenyum dan mengangguk.

            “Ya, kakak datang.”

            Yeay!” Hilman sudah melompat-lompat di atas katilnya.

            “Eyyy! Hilman, apa ni? Cepatlah, kata nak mandi? Kak de nak buat kerja lain pulak lepas ni.” Aku terdengar suara Bunga membebel kepada Hilman.

            Bye, kakak!” Hilman berhenti daripada melompat dan kemudian dia turun daripada katilnya sebelum dia hilang daripada pandanganku. 

            Aku mendaratkan kembali kepalaku pada birai tingkap dan pandangan aku alihkan ke halaman rumah di sisi kiriku. Tanpa aku pinta, aku terpandangkan Atan yang sedang duduk di atas pagar balkoni dengan belakang tubuhnya disandarkan pada tiang. Dia sedang sibuk memandang buku di tangannya. Khusyuk betul dia membaca. Sejujurnya, kalaulah aku tak kenal siapa Atan sekarang ni, aku tak boleh menipu yang tak mustahil aku akan tersuka dia. Tetapi masalahnya sekarang, aku terlalu kenal siapa Atan. Jadi untuk aku sukakan dia, itu ialah sesuatu yang mustahil.

            Dia menyelak halaman yang seterusnya pada buku yang dipegangnya. Selama ni, aku tak pernah nampak Atan baca buku. Yalah, dia pun bukannya selalu cuti macam hari ini dan aku bukannya selalu pandang dia macam sekarang ni.

            Aku tak tahu sebenarnya apa yang menarik sangat pada Atan sehinggakan sudah lima helai helaian buku itu dia selak, tetapi aku masih tidak berkalih pandang daripada memandangnya.

            Tidak semena-mena, pintu bilikku diketuk dari luar.

            “Runnisa? Bangunlah, dah pukul lapan dah ni.”

            Aku memandang pintu bilik. Edy ni pun. Macamlah kedai dekat Malaysia ni pukul enam pagi dah buka.

            I’m awake,” jawabku.

            “Kita pergi pukul sepuluh, tau?” 

            “Okey.”

            Setelah tiada tanda-tanda bahawa Edy akan bercakap lagi, aku kembali memandang ke arah tadi. Atan masih setia dengan buku di tangannya. Satu sajalah sisi positif Atan ni yang paling ketara, iaitu dia sangat rajin. Kalau dia tak ada kerja pun, mesti dia akan cari kerja untuk dibuat. Macam sekarang ni. 

            Atan menutup buku di tangannya dan kemudian buku itu dia letakkan di atas ribanya. Dia memandang ke sebelah kirinya, rumah Bunga. Tetapi jika ditanya kepada aku, adakah rumah Bunga yang sedang dia pandang, jawapan aku ialah tidak. Dia sedang memandang sesuatu yang lebih jauh daripada apa yang berada di hadapannya. Aku tidak pasti apa. Selepas itu aku melihat dia melepaskan nafasnya lantas wajahnya dia raup dengan kedua-dua belah tangannya. 

            Apa yang Atan sedang fikir agaknya ya? Tak pernah lagi aku nampak muka dia beriak kebimbangan begitu. Seketika selepas itu, dia memandang ke arahku. Terhenti sekejap denyut jantungku apabila aku telah terkantoi sedang memerhatikannya. Tajam pandangan matanya yang menikam mataku membuatkan nafasku terasa semakin sesak. 

            Shame on you, Runnisa! Nanti dia mesti ingat kau selalu stalk dia.

            Aku berdehem beberapa kali sebelum mengalihkan pandanganku ke hadapan dan kemudian aku merapikan rambutku sebelum mengikatnya. Semenjak menetap di sini, aku dah tak potong rambut aku lagi. Sebab dulu, kalau aku potong rambut aku pendek, mama mesti akan marah. Jadi sekarang, aku nak tebus balik silap aku, walaupun mama dah tak ada lagi.

            Selepas beberapa minit, aku pandang balik ke sebelah kiri. Atan dah tak ada di situ. Nafas lega aku lepaskan perlahan-lahan. Janganlah Atan berfikir yang bukan-bukan. Ini dah dua kali maruah aku jatuh di hadapan Atan. 

            How long have you been staring at me?” Akibat terlalu terkejut, tak fasal-fasal aku terjatuh daripada katil. Memang terlalu teruk bunyi yang terhasil walaupun lantai ini bukanlah lantai kayu pun. Aduh, sakit kaki aku. Aku mengangkat pandanganku memandang tingkap bilik. Jelas terpampang wajah Atan di situ.

            Does it hurt?” Selamba sahaja wajah Atan ketika dia menghulur soalan itu.

            “Taklah, seronok jatuh katil ni sebenarnya.” Aku bangun daripada keadaan tidak senonoh aku. Masa nak bangun untuk berdiri baru terasa sakit pada bahagian betis. Ni mesti sebab tersalah landing ni.

            Oleh sebab tak tahan sakit, maka aku ‘teraduh’ sedikit. Ingatkan tadi aku nak pura-pura macho depan Atan. Konon-konon jatuh daripada katil tak beri apa-apa kesan pada aku. Tapi lain pula yang jadi.

            “Sakit ke?”

            “Tak cakap sakit pun.”

            “Habis tu aduh tadi tu apa?”

            An expression,” jawabku. Aku melabuhkan dudukku semula di atas katil. 

            An expression for someone who is in pain,” kata Atan.

            “Biarlah saya nak sakit pun, Encik Izzat Irvin,” tuturku. Tubuh kupalingkan membelakangi Atan sebelum aku mengangkat kaki kiriku ke atas katil dan kemudian palazzo milik Jeana yang aku pakai kuselak bagi melihat keadaan betis aku. Jelas kesan merah di situ. Bengkak. Aku menekan kawasan yang kelihatan bengkak itu dengan tangan kananku. Sakit, jadi aku pasti bengkak ini akan bertukar menjadi lebam nanti. Siku tangan kananku juga kubelek. Dah agak dah. Bengkak juga. 

            What happened?” Atan bertanya.

            Stop acting like you are concern about me while you are actually not.

            It is going to turn out into bruise.” Terkejut aku apabila terdengar suara Atan yang kedengaran begitu dekat berbanding tadi. Aku memandang ke sebelah. Dah agak dah. Atan ni memang selalunya unpredictable. Kadang-kadang boleh jadi baik dan kadang-kadang boleh jadi kejam. Macam sekarang ni, dia dalam mood baiklah agaknya.

            “Awaklah punya salah. Ada ke tegur orang macam tu? Nasib baik jatuh katil saja, bukan jatuh...”

            “Jatuh apa? Jatuh hati?” Tak sempat aku habiskan cakap aku, dia dah memotong dahulu. Aku pandang muka dia dengan pandangan tidak puas hati. Atan ni kenapa?

            “Jangan mengarutlah! I mean, nasib baik saya tak jatuh ke luar tingkap ni. Tau tak biasanya hantu jahat yang namanya Stretch, Stinkie, Fatso yang bersaudara dengan Casper tu saja suka buat orang terkejut macam ni. Sesuai sangatlah awak dengan hantu tu,” kataku dengan niat untuk menyindir. Dan tiba-tiba, aku rasa mata aku ‘ter-rabun’ sekejap agaknya apabila aku ternampak Atan tersenyum. Aku pejam dan celikkan mata aku. Senyum tadi dah hilang. Betul ke Atan senyum tadi? Serius aku tak pernah langsung nampak dia senyum ikhlas di depan aku begitu. Lebih kuranglah macam aku, tak pernah nak senyum ikhlas depan dia.

            “Tunggu sini sekejap.” Atan ingat aku ni budak-budak lagi ke nak suruh aku tunggu? Walau apa-apa pun, aku tetap tak bergerak dari katilku. Hanya mata yang bergerak memandang Atan yang keluar dari bilikku ini. Tidak tahu dia hendak ke mana. Tetapi sejurus selepas Atan keluar, Edy pula yang melangkah masuk ke dalam bilik ini dengan kening yang berkerut.

            Did he just came out from your room?” Edy bertanya dengan riak wajah curiga. Aku mengangguk.

            What did he do in your room, Nisa? With the door closed?” Edy masih melangkah mendekatiku ketika dia menghulurkan soalan itu.

            Apabila Edy sudah melabuhkan duduknya di sebelahku, aku menjawab, “Ask him yourself.

            What’s wrong with your leg?

            “Jatuh katil.”

            What?! When?

            “Baru saja. Siku pun bengkak juga.” Aku menghulurkan siku aku kepada Edy.

            “Hei, ni tak cukup vitamin C ni. Apa yang cepat sangat bengkak walhal baru saja tadi terjatuh? What did you eat when I was away?” Edy masih membelek siku aku. Ada benarnya juga kata-kata Edy. Cepat betul badan aku memberi reaksi.

            “Dahlah, mentang-mentang grad nutrition, tak payahlah sampai bruises pun nak kena kait dengan vitamin C. Runnisa makanlah orange, lemon semua. Ingat Nisa ni apa?” Aku membuat kenyataan balas. Edy dah melepaskan tangan aku.

            “Memanglah, kalau tak apa guna grad nutrition kalau tak apply ilmu tu. Ni macam mana boleh jatuh katil ni? Katil ni punyalah luas. Bukannya Jeana tidur sini sekali.”

            “Kena tegur dengan adik-beradik baru the ghostly trio yang bersaudara dengan Si Casper tu,” jawabku.

            “Siapa?”

            “Kan dah cakap, adik-beradik baru the ghostly trio.

            Who? Atan?”   

            “Yalah. Siapa lagi yang suka buat masalah macam ni?”

            “Dia yang buat masalah ke Nisa yang buat?”

            No, okay?! Dia tu yang tiba-tiba tegur dekat dengan telinga Nisa, siapa yang tak terkejut kalau kena macam tu? Boleh gugur jantung tau tak? Dahlah suara garau, kalau suara macam budak-budak tak apalah. Tak adalah rasa macam nak kena strok,” bidasku. Suka hati sahaja Edy hendak menuduh aku yang bukan-bukan. Aku ni pun tak adalah kejam sangat sampai awal-awal pagi nak buat durjana dekat orang lain.

            “Nasib baik tak kena strok betul-betul,” kata Edy dengan senyum mengusiknya.

            “Ni nak buat apa dengan bengkak ni? Jadi ke kita nak beli baju sekolah ni dengan kaki macam ni? Boleh jalan ke?”

            “Satu-satulah kalau nak tanya pun. Ni tanya soalan pun macam tengah guna bazuka nak tembak orang.” Aku menampakkan riak menyampah pada wajahku.

            “Yalah. Soalan pertama, kaki tu sakit sampai tak boleh berjalan ke boleh lagi?”

            “Boleh. Lebam saja pun. Bukannya tak boleh bergerak langsung.”

            “Soalan kedua, Nisa still nak teruskan plan hari ni atau nak cancel?” Kalau boleh, memang aku nak jawab yang aku nak batalkan, tetapi masalahnya hati ni tiba-tiba tak sampai hati pula untuk menyusahkan orang lain. Maksud aku, Edy cuti pun hari ini saja. Hari-hari lain dia perlu bekerja dengan pak su. Faeq pula, aku pun kalau ikutkan tak mahu dia bersusah payah ambil cuti seperti mana kata Edy semalam. Maka, aku putuskan walau apa-apa pun yang akan terjadi, aku takkan batalkan rancangan kami. 

            “Tak payahlah cancel. Bukannya you ada masa cuti lagi lepas ni. Next week pun sekolah dah mula, kan? So, it’s okay. I boleh jalan lagi.” 

            “Adik, do you realize that makin hari adik makin decent?” Edy menyoal aku.

            Decent like what?

            “Senang cakap, adik dah ada peluang besarlah nak menang kalau lawan pertandingan adab sopan dengan Jeana,” kata Edy. Aku memandang Edy dengan hujung mata sebelum aku mencebik.

            “Celah mana you nampak I sopan sangat tu?”

            “Rambut ni...” Edy usik rambut aku.

            “Dah tak ada dye. So, they look perfect with you.

            “Lagi?” Aku pandang Edy.

            “Adik dah tak carut.”

            Aku tampar lengan Edy dan kemudian Edy ketawa. 

            “Rindu ke nak dengar?”Aku ugut Edy. 

            “Memang taklah. Lepas kena tegur dengan atuk terus adik insaf ya? Adik ingat atuk tak tahu English?” kata Edy.

            Faeq told me already that you are the one who told atuk the meaning of those words. Lepas daripada hari tu, atuk haramkan terus I cakap English dalam rumah ni. You nilah dengki dengan I.

            “Mesti adik rasa terancam bila kena ugut dengan bekas SC macam tu, kan? Insaf terus sebab takut atuk jual gitar dia. Yalah, sekarang pun adik dah tak ada duit nak beli gitar baru kalau gitar tu kena jual.”

            “SC?”

            Special Constable lah. Nilah muka-muka orang yang tak tahu sejarah Malaysia walaupun warganegara Malaysia.”

            “Kutuklah, kutuk. Memanglah I ni warganegara, but I was born and raised in UK, okay? Nama perdana menteri I tahulah. Nama national anthem dengan bunga kebangsaan I tahulah.”

            So sad, banyak lagi adik kena belajar ni. History wajib lulus tau dalam SPM.”

            Shut up lah. Orang tengah sakit, you bagi ceramah pula.” Edy ketawa. Seronoklah tu dapat buat aku sakit hati. Yalah, sekarang kan dia dah sekepala dengan Atan.

            Sebut fasal Atan, lelaki itu sudah pun muncul semula dengan sesuatu dalam pegangannya. Aku tidak tahu apa sehinggalah dia sudah melabuhkan duduknya di hadapan aku dan kemudian dia menutur sesuatu yang kedengaran seperti, “Bismillahirrahmanirrahim.”

            Selepas itu, dia melekapkan benda yang dibawanya itu pada bahagian betisku yang bengkak. Selepas aku terasa sesuatu yang sejuk pada bahagian kakiku yang cedera, dapatlah aku mengagak bahawa benda yang dia bawa itu ialah sesuatu yang sejuk dan dibalut dengan kain. 

            Aku hanya memandang tingkah Atan itu sambil fikiran terbang memikirkan apa yang ditutur Atan sebentar tadi. Kalau tak silap aku, arwah mama selalu sebut perkataan itu dan kadang-kadang, mama sebut dengan maksudnya sekali. Kalau tak silap aku juga, maksud perkataan itu ialah ‘In the name of Allah, The Most Gracious, The Most Merciful.’ Masa kecil-kecil dulu aku selalulah sebut... Tapi sekarang ini, sejujurnya, apabila aku dengar Atan sebut, barulah aku teringat semula makna perkataan itu. Sebelum ini, kalau aku sebut pun, sekadar sebut sahaja, tak memaknakan apa-apa pun.

            Feeling better?” Soalan Edy menyebabkan aku tersedar semula. Aku memandang Edy. Kenapa tiba-tiba sekarang ni aku rasa seakan-akan aku sedang dikejutkan oleh sesuatu? Sesuatu yang aku tidak pasti apa. Walhal aku tidak tidur pun.

            Nisa, are you okay?” soal Edy. Aku tersedar sekali lagi dan aku mengalihkan pandanganku ke arah Atan seketika sebelum aku memandang Edy semula. Kemudian aku mengangguk. 

            Why things are changing now?


Nota kaki: Entah benda apalah yang Nisa rasa dah berubah tu kan? Entah macam manalah si Runnisa yang teguh pendirian ni nak berubah? Entah boleh entah tidak dia berubah? Hmmm....

So that's it, guys! Macam apa yang tertera dekat tajuk tu, the final chapter. Sampai sini saja saya boleh kongsi untuk tatapan korang. Lepas ni, dah tak ada bab 13, 14, 15 and so on. I am so sorry, guys, :'(. Kalau korang rasa yang korang akan rindukan RUN, maka add saya di FB kerana JIKA MASANYA SESUAI, saya akan up teaser di FB saya. Tetapi, teaser yang saya up, bukanlah secara berkala seperti sebelum ni. Siapa yang follow saya di FB mesti tahu bahawa saya akan update satu teaser, satu minggu. Nampaknya, selepas ini, hanya jika MASANYA SESUAI dan saya berpeluang, saya akan update teaser untuk tatapan korang. Mungkin sebulan sekali ke, dua bulan sekali ke, tiga bulan sekali ke. And guys, saya mohon doa kalian supaya segala urusan merealisasikan impian melihat RUN ke versi cetak dipermudahkan. Thank you for your continuous support. Nak2 lagi siapa yang follow hasil karya saya sejak blog ni ditubuhkan dulu. Saya sangat-sangat menghargainya. Walaupun saya ni penulis yang tak keluarkan buku lagi, tapi korang tak jemu-jemu beri sokongan. Thank you so much, ^_^.

With love,
Nasha Hadzir Othman. 

Friday, 24 February 2017

Pengalaman dan Tips Test JPJ Kelas D (Februari 2017)

Assalamualaikum, semua, :).

Post ini sekadar suatu catatan peribadi untuk kenang-kenangan sendiri. Boleh juga korang baca kalau korang nak tahu macam mana prosedur nak ambil test JPJ ni.

Macam yang readers semua tahu, saya sibuk belajar driving beberapa bulan ni, kan?

So hari ini (Khamis, 23 Feb 2017) ialah penentuannya.

But sebelum saya cerita tentang test JPJ, saya cerita dulu prosedur nak ambil lesen ni. Mudah, untuk sesiapa yang perlu maklumat.

Siapa malas baca, pergi je konsortium or institut latihan memandu, tanya depa. Haha.


Perjalanan Sebelum TEST JPJ.
First procedure nak buat lesen ni of course-lah kena pergi dengar ceramah selama 6 jam. And if I'm not mistaken, tahun ni or tahun depan, akan bertambah kepada 8 jam. Mujurlah saya pergi dengar ceramah tu pada tahun lepas (2016), bulan 12. So tak adalah berperang gila-gila dengan perasaan mengantuk yang menghantui mata tu kan.

Untuk kelas D, umur kena cukup 17 tahun dulu baru boleh pergi dgr ceramah. Jangan pulak masa birthday korang, korang pergi. Tak boleh ye. Sebab dalam sistem, masa birthday tu, umur korang masih 16 tahun lagi. 

Note:
  • Motosikal (kelas B2), umur mesti cukup 16 tahun. 

 After dah dengar ceramah, dah cop cap jari menandakan kita hadir ceramah tu, maka bolehlah kita pergi jawab ujian berkomputer untuk dapatkan lesen LDL (Learner's Driving License). Berapa lama tempoh antara selepas kita dengar ceramah dan sebelum jawab ujian berkomputer? Ikut koranglah. Kalau korang dah siapkan buku latihan tu, dah confident nak jawab test komputer tu, bolehlah pergi jawab test tu. Test tu ada bahagian buta warna tau? Jadi sesiapa yang buta warna tu, kalau rasa tak confident, elok pergi jumpa doktor, bawa surat doktor siap-siap yang menyatakan anda memang buta warna. So, tak adalah rugi duit. Sebab part buta warna tu kalau salah SATU saja pun, kira kandas KESELURUHAN test, tau? Nanti rugi pulak duit nak repeat balik test tu. Bawa surat doktor siap-siap, maka tak rugi duit.

Saya ambil test tu di MyEG pada 20 Disember 2016 dan alhamdulillah lulus dengan jayanya.  Dalam kes saya, saya ambil test untuk kelas D (kereta manual) dan B2 (motosikal) sekali. Maknanya, saya kena jawab 70 soalan. Kalau ambil untuk kelas D je, 50 soalan je yang korang perlu jawab. Begitu juga kalau korang ambil kelas B2 je, 50 soalan juga.

Korang tak payah risau, test komputer tu mudah je kalau korang jawab soalan2 dalam buku latihan tu. Kalau buku latihan tu pun tak pernah buka, jangan tanya sayalah kenapa korang gagal. Hehe.

So, lepas korang dah dapat lesen L kelas D, korang dah boleh belajar bawa kereta dengan cikgu memandu korang di konsortium/ institut latihan memandu di kawasan korang.

Untuk motor, kalau korang dah dapat lesen L kelas B2, korang dah boleh bawa motor tu di jalan raya, dengan syarat PAMER pelekat L dan TIDAK boleh bawa PENUMPANG. Untuk makluman, jangka hayat lesen L ni hanya 2 tahun SAHAJA, DAN, perlu diperbaharui setiap 3 bulan. Nak perbaharui lesen L ni tak mahal pun.

Okey, so bermulalah rutin pembelajaran korang. Waktu awal2 korang belajar, korang kena cop cap jari untuk memastikan bahawa masa pembelajaran korang cukup. Masa pembelajaran ni dah ditetapkan syaratnya, kereta bape jam, motosikal bape jam. Jadi kalau masa pembelajaran korang tak cukup mengikut syarat yang dah ditetapkan, korang tak boleh test lagi tau?

Apa yang akan korang belajar dengan cikgu korang? RPK (Rutin Pemeriksaan Kereta), RSM (Rutin Sebelum Memandu), Litar (S-Course, Z-Course, Parkir Sisi, 3-Pointer, dan Bukit), serta memandu di Jalan Raya

Masa pembelajaran ni, semuanya bergantung kepada kecekapan koranglah. Kalau korang cekap memandu, cepatlah habis belajar. Kalau tak berapa cekap, lambatlah sikit.

Satu lagi, sebelum korang ambil TEST JPJ, korang perlu pastikan bahawa lesen L korang dah matang selama 1 bulan. Contohnya, kalau lesen korang dikeluarkan pada 20 Disember 2016, maka 19 Januari 2017 barulah korang boleh ambil test JPJ. Selagi tak cukup sebulan, tak boleh ye. Dia buat macam ni sebab nak make sure lah, korang dah belajar elok-elok.

Jadi, sebelum korang DILEPASKAN untuk TEST JPJ, korang perlu melalui satu fasa PRA-TEST atau dipanggil dengan nama QTI (lupa pulak nak tanya cikgu apa nama penuh QTI ni. Maybe Qualifying Test something lah kut?).

Untuk PRA-TEST ni, BUKAN pegawai JPJ yang test korang, tau? Jadi tak payah gelabah lagi. Rileks je. Yang akan test korang dalam fasa ni, ialah cikgu2 dekat pusat latihan memandu tu juga. Tapi, TAK SEMESTINYA cikgu tu ialah cikgu korang. Apa yang korang perlu buat masa QTI, sama je macam apa yang korang perlu buat masa test JPJ. RPK, RSM, litar dan jalan raya.

Saya lalui PRA-TEST atau QTI ni pada 17 Februari 2017. Pengalaman saya sendiri lalui PRA-TEST, saya HANYA diuji di dalam LITAR SAHAJA. Cikgu yang menguji saya tu tak suruh saya buat RPK or RSM dan tak suruh saya keluar ke jalan raya juga. Dia sekadar tanya, RPK dan RSM dah pandai kan? Since masa tu saya dah banyak kali berlatih dekat rumah, then saya cakap YA. Perjalanan QTI saya, saya boleh describe dengan perkataan 'okeylah'. Sebab apa? Masa dekat Z-Course, belakang Viva tu tergesel dengan benteng sikit. Hahaha. Mujur cikgu tu bagi LULUS juga. Alhamdulillah. Lagipun, masa QTI ni, saya FIRST TIME pakai kereta VIVA. Sepanjang belajar, saya pakai kancil comel yang dah uzur tu je. Jadi masa QTI tu, banyak kali lah juga mati enjin sebab tak biasa, kan? Tapi alhamdulillah, semua okey. Cikgu yang menguji saya masa tu bukan cikgu saya. Tapi dia baik, bagi saya pinjam kereta dia sekejap untuk practice pakai kereta VIVA. Sempatlah 3 round saya buat SEMUA bahagian litar. Thank you, sir!

Then, lepas QTI ni, cikgu akan booking tempat korang untuk TEST JPJ. Dalam kes saya, cikgu booking tempat saya pada 23 Februari 2017. Jadi, adalah masa seminggu lagi nak belajar serba sedikit apa2 yang tak mahir lagi, kan? Kalau sebelum ni, saya hanya ke kelas memandu pada setiap hari Isnin, Rabu, Jumaat dan Sabtu sahaja. Sebab, hari Selasa dan Khamis tu test JPJ dijalankan. Jadi, litar digunakan. Tapi, bila dah nak dekat test JPJ ni, cikgu panggil saya untuk datang hari Selasa juga, tapi sebelah petanglah (test JPJ dah tamat). Tujuan cikgu buat macam tu sebab nak bagi latihan intensif lah. Saya rasa, cikgu macam tak confident dengan saya. Hahaha. Sebab setiap kali kelas, mesti ada je saya buat silap. Cikgu saya tu garang, mana tak buat silapnya? Sepanjang dalam kereta tu asyik fikir kena marah je. Haha.

Tak dinafikan, dalam menghitung hari nak test JPJ tu, rasa takut, nervous semua merajai hati. Biasalah kan tu? Kalau tak nervous tu tak normallah. Tapi mak pesan, insyaAllah, semua okey.


Hari TEST.
Benda utama yang penting masa hari Test JPJ ni ialah, korang kena DATANG AWAL, okay? By 8.15 am korang dah sepatutnya ada dekat situ. Bawalah IC ORIGINAL. Jangan bawa yang fotostat ya? Sebab nanti dianggap korang tak hadir. Then, korang kena BERPAKAIAN KEMAS. Pakai seluar. Jangan pakai jeans koyak2 lutut, or apa-apa baju yang nampakkan kulit korang. Maksudnya kat sini, if korang pakai baju n seluar kan, janganlah pakai yang koyak, yang nampak kulit korang. Cannot, okay? Cannot. Nanti kena halau, pergi tukar seluar. Seluar siapa korang nak rembat? Haaa. Korang juga perlu BERKASUT. Kasut kena bertutup. Kasut macam Crocs tu tak boleh tau. Lubang2, tak boleh. Nanti pikir lagi nak rembat kasut siapa. Kan tak fasal-fasal rugi duit.

Then, kalau perempuan yang tak bertudung or lelaki yang berambut panjang, rambut tu IKAT SATU, kemas-kemas jangan mengada nak buat ikat dua, ikat tigalah. JANGAN. Lagi satu, korang tak boleh pakai apa-apa yang MENUTUP KEPALA seperti songkok, ketayap, kopiah, tak boleh. KECUALI, perempuan Muslim bertudung dan orang Sikh.

Satu lagi, semasa test RPK, korang tak boleh bawa BEG. Part ni tak apalah, sebab test RPK sekejap je dan kawan korang boleh tolong jaga beg korang sekejap. Tapi, semasa test litar dan jalan raya, LAMA. Korang boleh bawa beg, tetapi minta izin pegawai untuk letak beg di bahagian belakang kereta dahulu. Kalau pegawai tak bagi, pandai2 koranglah nak campak ke mana beg tu. NASIHAT saya, bawa beg duit kecil je yang muat2 dalam poket, tak terkeluar daripada poket and handphone yang muat masuk dalam poket. Pastu kalau nak bawa botol air, tak perlu letak dalam beg. Pegang je. Sebab botol air ni rendah risiko kecurian, kan? Jadi kalau korang nak tinggal pun, tak adalah was-was sangat.

Pagi tu, waktu korang sampai, cikgu korang akan bagi nombor giliran dekat korang. Dekat tempat saya, nombor tu diberikan dalam bentuk tag, yang korang kena pakai dekat leher. Pakai je, okey? Jangan tunggu pegawai JPJ sound korang sebab tak pakai benda Allah tu. Tak payah malu2, sebab semua orang dekat situ memang kena pakai. Tak jatuhnya ego korang sebab pakai benda tu.

Lepas tu, pengumuman akan diberi, suruh korang berkumpul dekat tempat menunggu calon ujian JPJ. Bila pegawai JPJ dah sampai, dia akan bagi taklimat dekat korang. Lebih kurang 15-20 minit jugaklah taklimat tu. Masa taklimat tu, tak payah sibuk nak borak dengan kawan, nak cuit-cuit kawan, nak belek fon. Duk diam-diam sudah. Fon MATIKAN or SILENT. Macamlah masa dalam dunia ni terhad sangat kan sampaikan masa nak mendengar pun korang sibuk nak buat benda lain lagi. Duk je diam2. Lebih baik daripada kena sound kan? Lepas habis taklimat, dia buka sesi soal jawab. Tapi macam biasalah dekat Malaysia ni, bila buka sesi soal jawab alamatnya sepi sajalah. Nak tanya, tapi tanya kawan, harap kawan tolong tanya. Haaa, macam tu kan biasanya kalau dekat sekolah.

Bila dah habis sesi taklimat tu, nama korang akan dipanggil. Bagi IC dan cikgu yang bertugas akan bagi lesen L korang dan korang kena tandatangan dekat satu kertas ni. Then korang tunggulah sampai nama korang dipanggil untuk buat RPK.

Pengalaman saya sendiri buat RPK, agak annoying. Sebab apa? Sebab sikap pegawai JPJ berkenaan. Sebab nilah agaknya masyarakat pandang rendah dekat manusia yang menyandang title pegawai ni. Sebab ATTITUDE mereka menyebabkan mereka TAK LAYAK untuk dihormati. Apa perasaan korang, kalau waktu korang buat RPK, pegawai berkenaan tak pandang langsung apa yang korang buat. Dia duduk dekat kerusi dia, tak follow langsung apa yang saya tengah buat. Seolah-olah saya tak wujud langsung dekat situ. Dia macam berada dalam dunia dia sendiri. Apa yang dia tahu buat hanyalah hidupkan jam, dan matikan jam. ITU SAHAJA! Sepanjang saya buat RPK, dia boleh tengok handphone? Then, separuh perjalanan RPK saya, dia bangun daripada kerusi dia. Saya ingat, dia nak tengok apa yang saya buat. Tapi tekaan saya salah! Dia dapatkan pegawai JPJ yang seorang lagi, bagitahu kawan dia tu bahawa pada sekian-sekian tarikh, kita ada game bola.

I was like, benda kau ni?!!! Buat kerja elok-elok boleh tak? Tapi sudah tentulah saya menyumpah dalam hati saja kan. Takkan nak tengking dia dekat situ juga? Berhadapan dengan pegawai JPJ macam tu, kalau korang dekat tempat saya, tak ke korang rasa macam orang bodoh?

Then, bila saya cakap RPK saya dah tamat, he was like "Dah siap ke? (nada+expression tak percaya)." Memanglah hang macam tak percaya sebab hang tak dengaq langsung apa yang aku duk bebel sorang-sorang tadi. Hang dak tengok langsung apa yang aku buat.

Okey, lepas dah habis buat RPK, pegawai tu suruh korang balik ke tempat duduk korang semula. Jadi, korang tunggulah sampai nama korang dipanggil untuk buat RSM + LITAR. Dekat situ nanti, dah ada kereta yang disediakan untuk korang. Jadi pergi je ke kawasan tu.

Saya tak ambil masa yang lama pun untuk dapatkan giliran saya. Alhamdulillah.

Pergi dekat kereta tu, masuk kereta, buat RSM. Dekat tempat saya, tempat2 tertentu dijaga oleh pegawai2 tertentu. Dekat RPK pegawai lain, RSM+S-Course+Z-Course pegawai lain, Side Parking+3-Pointer+Bukit pegawai lain, RSM+Jalan Raya pegawai lain.

Bila dah siap RSM, bila pegawai JPJ bagi izin jalan, korang pun tukar gear 1, turunkan handbrake, jalan. Pengalaman saya, saya sangat berhati2 dalam S-Course dan Z-Course sebab saya tak nak apa yang pernah jadi masa QTI dulu, berulang. No way. Tak nak langsung. So, saya drive slow and steady, asalkan kereta sentiasa bergerak ke hadapan, kita tak lupa step dan kita tak terlanggar benteng. Alhamdulillah, semua berjalan smooth. Syukur.

Then, sampai giliran di Side Parking, 3-Pointer and Bukit. Kawan saya ada seorang kandas di Side Parking kerana dia berhenti DI ATAS garisan putih. Maka, dekat situ jugalah dia kena keluar daripada kereta. Dahlah dia dekat depan saya. Maka, saya ambil iktibar tu. Buat elok-elok. Ingat ya korang, korang hanya boleh bergerak selepas pegawai bagi izin untuk bergerak sebab, pegawai perlu berada dalam keadaan bersedia untuk hidupkan jam. Bagi saya, side parking dan 3-pointer ialah litar yang paling mudah antara kelima2 litar. Dan yang paling susah dan musuh saya ialah bukit. Setiap kali belajar, mesti ada terundur. Tapi alhamdulillah, dek latihan intensif yang diberikan cikgu dan cikgu dah terang how to control klaj dengan minyak supaya kereta tak terundur ke belakang, saya berjaya buat dengan baik di bukit, tak ada terundur-terundur dah. Syukur, alhamdulillah.    

Lepas dah turun dari bukit tu, korang akan brek, free gear, tarik handbrake dan tinggalkan kereta dekat situ. Nanti akan ada cikgu yang ambil kereta tu untuk korang. Korang kena ambil borang pada pegawai JPJ yang check bahagian side parking, 3-pointer dan bukit.

Lepas ambil borang tu, pergi ke pondok menunggu untuk ujian jalan raya. Dekat sana, akan ada cikgu yang suruh korang sign, cop cap jari dan sebagainya. Dia akan suruh korang keluarkan lesen L dan simpan IC korang. Habis urusan borang, tunggulah giliran untuk kereta dari jalan raya sampai.

Sambil2 tunggu giliran tu, saya pun belek-beleklah markah saya kurang dekat mana sebab untuk LITAR+RPK (Bahagian II) saya lulus dengan markah 60/75. Cukup2 makan. Bila saya tengok bahagian RPK, saya menggeleng tak percaya. 4 markah ditolak. Bila saya tengok apa yang ditolak oleh pegawai berkenaan, SUMPAH, saya dah sebut semuanya, lengkap seperti apa yang diajar kepada saya, tepat seperti apa yang saya lihat pada keadaan kenderaan berkenaan. Meskipun saya LULUS, tetapi saya rasa keadaan ini adalah TIDAK ADIL. Bagaimana dengan mereka yang kandas kerana hanya kekurangan 2 markah dan pada bahagian RPK, 5 markah ditolak sedangkan calon tersebut telah sebut semuanya dengan lengkap?

Silap ialah pada pegawai JPJ yang tidak amanah dalam membuat kerja. Berbual-bual, seperti kanak-kanak! Di mana kematangan mereka dalam menjalankan tugas, saya tidak tahu. Tidakkah mereka sedar, kalau disebabkan mereka yang buat kerja main-main menyebabkan ada calon yang kandas, keadaan itu sama sahaja seperti menganiaya orang lain. Tak fasal-fasal calon tersebut perlu keluarkan duit lagi untuk repeat! Berdosa. Sudahlah tidak amanah dalam menjalankan tugas, menganiaya orang pula. Jawablah nanti dekat sana. Fikirlah sendiri. Dah matang, kan? Walaupun saya nampak anda bekerja main-main, tapi saya percaya anda dah mumayyiz dan dah baligh dah pun.

Sekiranya markah itu dipertikai oleh calon nanti, mudahlah jawapan pegawai JPJ berkenaan. Calon tu sebut ikut skrip semata-mata, tak ikut pada keadaan sebenar kenderaan tersebut. Huh! Yalah tu. Padahal awak yang tak amanah buat kerja, tak perlu nak meletakkan kesalahan atas diri orang lain pula. Kami berlatih bagai nak gila, diajar sebegitu teliti, berhabis duit, cikgu berhabis keringat, apa susah sangat ke dalam tempoh tak sampai 12 jam tu, anda sebagai seorang pegawai FOKUS terhadap tugas anda. Pastikan gaji yang anda terima tu HALAL.

GOOD ATTITUDE is what you need if you want people to RESPECT you.

Tamat bebelan.

Untuk ujian RSM+Jalan Raya (Bahagian III), alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Sebelum ni, saya selalu mengalami kesukaran pada bahagian nak keluar simpang. Tapi alhamdulillah, baik-baik sahaja semuanya masa ujian tadi. Syukur, ya Allah. Saya rasa, ni berkat doa ibu bapa juga ni. Saya tak sempat tengok berapa markah saya untuk bahagian III ni sebab cikgu yang uruskan borang tu dah minta borang tu sebaik sahaja saya dapatkan daripada pegawai JPJ dan cikgu tu suruh saya balik. Haha. Cikgu tu daripada awal lagi gaduh dengan saya. Tak puas hati. Tapi dalam pada tu minta tolong saya juga. Haha. Gaduh-gaduh manja je. Tak sampai wrestling pun.

Note:
  • Kalau korang kandas dekat Bahagian II dan lulus dekat Bahagian III, korang hanya perlu repeat bahagian II sahaja dan begitulah sebaliknya.
  • JANGAN buat kesalahan GAGAL MANDATORI. Gagal mandatori ni MENGHENTIKAN korang daripada menjalani ujian SERTA-MERTA. Lagi sadis, kalau korang buat kesalahan gagal mandatori pada bahagian III sedangkan bahagian II korang dah lulus. Sebab automatik, bahagian II akan berubah statusnya daripada lulus kepada kandas. Tolong ya, hati-hati. Kesalahan GAGAL MANDATORI akan diterangkan dalam taklimat.
  • Sebelum ambil test tu, niat awal-awal, yang mana guna duit mak ayah, AKU TAK NAK BAZIRKAN DUIT MAK AYAH YANG MAK AYAH SUSAH-SUSAH CARI MACAM TU SAJA. BILA DUIT ITU DILABURKAN, MESTI ADA HASILNYA. InsyaAllah, korang akan dapat keyakinan tu. 
  • Tak kisahlah perut korang bergemuruh macam puting beliung sekalipun, KEYAKINAN itu penting. Yakin diri boleh, walaupun tangan menggeletar. InsyaAllah, semangat tu akan stay dengan korang.
  • Untuk dapatkan ketenangan semasa gemuruh, ulang lafaz 'Hasbunallahuwani'mal wakeel, ni'mal maula wani'mannasir.' ATAU baca Surah As-Syarh. InsyaAllah, hati automatik jadi tenang masa tu. Untung2 kalau pegawai JPJ nampak, dia pun rasa insaf juga, ya dak? (Kidding)
  • Perkara PALING PENTING yang korang patut buat, PLEASE alert with your SIMPLE MANNERS. THANK YOU, SORRY, etc. Tolonglah jangan ego nak cakap benda-benda ni. Benda ni, walaupun nama dia simple manners, dan korang anggap remeh saja, SEBENARNYA, it does play a big role in our life. Orang yang menerima ucapan terima kasih, maaf, dsb, akan berasa dirinya lebih dihargai. Kalau korang ucap benda2 ni dekat pegawai JPJ tu, tak ke hati depa sejuk sikit mendengarnya? Yes, they will. Simple manners ni lah benda yang paling mudah untuk buatkan orang lebih terpaut pada kita, buat hati orang lebih mudah lembut. Jangan lupa untuk senyum juga. Ada sebabnya kenapa dikatakan senyum itu suatu sedekah. Sebab senyum beri manfaat pada orang lain juga. Senyum juga melembutkan hati mereka, menjadikan mereka lebih tenang. Bila rasa nak marah, tiba-tiba nampak kau senyum, mesti dia rasa macam tak jadi marah. Kalau nak marah pun rasa serba-salah. Betul tak?

Jadi, setakat itu sajalah tips2 dan pengalaman yang saya boleh kongsi untuk korang. Kalau korang bakal menduduki ujian JPJ korang dalam masa terdekat, saya ucapkan selamat maju jaya. 

 Terima kasih sudi baca entry panjang lebar macam ni, :).