Total Pageviews

Saturday, 2 November 2013

Selepas Sebulan

Assalamualaikum, semua!

Selepas sebulan, baru dapat bersua di sini. Alhamdulillah, dah tak tertekan sangat sekarang ni sebab exam pun dah habis. PBS pun dah hampir siap. Tinggal tunggu keputusan sahaja. Setakat ini, baru dapat keputusan bagi 6 mata pelajaran. Perlu ke saya share kat sini? Haha. Tak kot?

Walau apa-apa pun, saya bersyukur sangat sebab saya masih boleh menulis. Ayah ada pesan sebelum exam, "Kalau Matematik dapat C lagi, jangan menulis dah." Hehe, sebab tu berhenti menulis selama sebulan. Fokus Matematik punya pasal. Alhamdulillah, exam kali ni, Matematik saya B. Bila beritahu ayah, nasib baik muka dia neutral. Tak ada aura nak marah. Huh!

Ayah saya, kalau keputusan peperiksaan kami adik beradik A atau B, dia tak cakap apa-apa. Tapi kalau C tu, yang tulah yang dia nak belek kertas soalan dan jawapan. Hehe. 

Setakat ini, saya berpuas hati, sebab bagi saya, untuk setiap subjek, ada peningkatan markah berbanding peperiksaan pertengahan tahun dahulu. Alhamdulillah. Masih ada debaran dalam menanti keputusan bagi subjek lain.

Untuk pengetahuan semua, saya ni anak-anak PBS. Batch 'eksperimen'. Haha, itulah gelaran kami. Saya masih tak tahu bagaimana batch 1999 akan diuji pada tahun hadapan. Cikgu kata, bila ditanya kepada pihak bertanggungjawab, jawapan mereka, "Tunggu..."

Hurm, yalah... Macam mana agaknya ye kami nak buat persediaan awal kalau kami sendiri tak tahu bagaimana kami akan diuji. Cikgu ada kata, mungkin apabila kami naik form 4, PBS akan ikut kami. Jawapan kami satu kelas, "Cikgu... tak nak sekolah dah lah macam ni." Haha! Nampak tak kesan PBS ke atas kami? Sampai tak nak sekolah.

Sekarang ni pun, walaupun dah habis exam, kami tak dapat nak rehat. Sesetengah guru subjek mula memberi kerja rumah untuk diselesaikan dalam masa cuti supaya dapat digunakan pada tahun hadapan. Ada juga guru yang dah mula mengajar topik untuk Tingkatan 3. Haha, advance. Nak cepat punya pasal. Kata cikgu, takut tak sempat nak habiskan pelajaran, PBS, lepas tu nak fokus exam lagi tahun depan. Haaa, saya dengar pun dah rasa macam, memang tak sempat dan dengar je pun dah mula cakap, "Penatnya nak hadap semua benda ni."

Mungkin tahun depan, PBS akan dihabiskan dalam masa 4 bulan awal. Kelas tambahan pun ada. Nak habiskan topik bagi setiap matapelajaran lagi. Nak fokus exam, ditambah PBS lagi. BTW, anak-anak PBS ni, bukan ambil 7, 8, atau 9 subjek sahaja. Kalau macam saya, saya ambil 12 subjek. 8 subjek asas, Bahasa Arab, Pendidikan Sivik, ICTL, dan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. Jadi, kena study betul-betul untuk semua subjek. PSV, ICTL, PJK, semua pun kena dapat A. -_-'

Kejam tak? Muahaha. Kalau macam ni, kita tidur dalam kelas ajela. Tak payah balik rumah. Penat2x. Pihak yg bertanggungjawab, sila beri keputusan muktamad sekarang, bagaimana kami akan diuji nanti. Hehe. At least, kalau dah ada satu keputusan yang tepat, bolehlah jugak kami buat persediaan, buat latih tubi untuk jenis soalan yg akan keluar nanti. Macam pelajar2x PMR lah, mereka nak PMR, buat latih tubi soalan PMR tahun-tahun lepas. Tapi kami? Apa pun tak tahu. Terpinga-pinga lagi ni. Tak tahu lagi tahun depan nak buat apa. Tak ada planning lagi. Adoi...   

Andai kata ada yang membaca entry ni, mesti bila korang baca je pun korang dah rasa penat. Tapi kalau yg tak rasa penat tu, tak tahulah. Okey, itu sajalah yang saya nak kongsi. Nanti saya update lagi satu entry. JBC Bab 2. Terima kasih, :).

2 comments:

  1. samalah kita. pbs victim. cikgu kata tahun depan ada pbsmr and dia kira 5 subjek saja. tapi tak tahulah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @NienaReen: Frust kan? Yup, mmg tula yg cikgu kata, PBSMR. Tapi PBSMR tu pun tak sure lagi. Hailaaa~ -_-'.

      Delete